Friday, 5 February 2010

...Resepi Cendul Zaman Berzaman...


Buat sendiri cendul lagi sedap, yang jual-jual kat pasar banyak yang tak asli. Bukannya susah tetapi masa tidak mengizinkan. Asyik makan diluar sahaja,tak baik untuk kesihatan, banyak sangat bahan2 awet.

1. Isi Cendul
- 1 kilo tepung beras
- sedikit kapur makan (sireh)
- perahan air daun pandan (jangan guna perwarna)
- sedikit garam
- sedikit Air
Caranya : Campurkan semua bahan di atas, masak dan kacau dengan api yang sederhana. Hampir-hampir likat angkat dan terus tuang dalam acuan (acu diletak di atas baldi yang berisi air supaya cendul tidak melekat)

2. Air Gula : Masak gula melaka/gula merah/gula kabung dengan kulit kayu manis. Setelah masak tapis.

3. Bahan-bahan lain : Santan kelapa (air kelapa ketika belah kelapa jangan dibuang, dicampurkan sekali), sedikit garam, air gula putih, susu cair. Untuk yang gemar boleh tambah jagung/kacang merah/pulut....Siap

No comments:

Post a Comment