Tuesday 10 August 2010

Resepi Bubur Lambuk…Zaman berzaman…




Sempena Ramadhan ni…antara menu yang mungkin boleh menambah selera semasa bersahur dan berbuka adalah juadah bubur lambuk...Tapi tak ada dalam sunnah makan bubur lambuk ni, so hukumnya adalah diharuskan. Sebab baginda s.a.w menggalakkan berbuka dengan tamar atau air
 (إِذَا أَفْطَرَ أَحَدُكُمْ فَلْيُفْطِرْ عَلَى تَمْرٍ، فَإِنْ لَمْ يَجِدْ تَمْرَاً فَعَلَى الْمَاءِ فَإِنَّه طَهُورٌ) dan bersahur pun macam tu. Yang membezakan puasa kita dengan puasa orang yahudi adalah makan sahur. Jadi bersahurlah walaupun dengan setenguk air(تسحر ولو جرعة ماء ، ونعم سحور المؤمن التمر). Sebenarnya kalau berbuka dan bersahur dengan tamar ni boleh menambahkan tenaga. Sekiranya makan nasi, kadang-kadang jadi lesu dan rasa berat nak melakukan amal ibadat sebab perut dah kenyang. Berbalik kepada resepi tadi,

*Basuh beras macam nak masak nasi.
*Tumis kan bawang kecil, bawang putih (boleh tumis guna margerin kalau suka).
*Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga.Tumiskan sekali udang kering.
*Masukkan air, daging/ayam/sea food, beras.
*Masukkan halia yg telah diketuk, serai, daun kunyit, daun pandan.
*Masukkan garam, serbuk perisa, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah.
*Kiub ayam atau Maggie secukup rasa kalau suka. Masukkan bunjut sup sekali.
*Bila sudah beras sudah masak, last sekali masukkan hirisan lobak merah, kacang tanah.
*Daun sup, daun bawang dan taburkan bawang goring.

Siap dan boleh sedekah pada jiran tetangga…moga rezeki kita diberkati Allah s.w.t.

1 comment:

  1. Wah....sedap3.bleh jual kat bazaar...sy beli.=)

    ReplyDelete